Hasil hubungan tersasar
SOALAN

KAMI baru berkahwin lebih kurang sebulan. Masalah dihadapi ialah selepas pancutan dilakukan, air mani keluar semula dari faraj. Masalah ini berlaku setiap kali melakukan hubungan intim.

Pelbagai cara kami lakukan supaya air mani tidak keluar, termasuk meletakkan bantal di bawah punggung isteri, tetapi air mani tetap keluar. Kami bimbang jika masalah ini berterusan dan kami susah mendapat cahaya mata.

IMA
Kuala Lumpur

JAWAPAN

Sememangnya air mani akan terkeluar dari faraj selepas ejakulasi dan fenomena ini dikenali sebagai ‘effluvium seminis’ atau limpahan keluar air mani.

Jika kebetulan perempuan itu juga menghasilkan banyak cecair dari farajnya, cecair yang keluar itu digelar ‘effluvium feminis’. Cecair ini mengandungi campuran air mani suami dan cecair faraj perempuan.

Limpahan cecair akan berkurangan atau dapat dikawal jika wanita itu tidak kemut atau tidak menutup paha atau tidak meluruskan kaki selepas selesai seks.

Jika kebetulan rahim wanita itu ‘retroverted’ atau terlentuk ke belakang, limpahan air mani akan berlaku juga walau sudah cuba mengawalnya.

Cara paling sesuai ialah untuk wanita itu mengubah posisi ketika bersetubuh. Posisi yang digalakkan untuk wanita mempunyai rahim yang terlentuk ke belakang ialah posisi kemasukan ereksi suami dari belakang dengan isteri menunduk. Posisi ini dikenali sebagai ‘genupectoral position’.

Sangat mustahak untuk anda kekalkan ereksi dalam faraj ketika anda mendayung. Jangan keluar masuk faraj ketika mendayung kerana setiap kali anda masuk, angin pun akan masuk.

Selepas selesai seks, perempuan itu tidak digalakkan bangun untuk mencuci anggota kelamin. Pergerakan itu akan membuatkan air mani terkeluar dan mencuci anggota kelamin akan membunuh sperma.

Selain itu, jika anda dan pasangan merancang untuk cepat hamil, pastikan anda berdua bersetubuh sekurang-kurangnya tiga kali seminggu atau lebih terutama pada waktu subur isteri.

Jika isteri anda mempunyai putaran haid yang ‘regular’, waktu suburnya bermula dengan kehadiran lendir umpama putih telur belum masak.

Jika sudah masuk enam bulan (jika umur isteri pada lingkungan akhir 20-an atau awal 30-an) atau setahun (jika umur isteri awal 20-an) belum ada tanda kehamilan, sebaik-baiknya anda berdua berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan awal kesuburan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s